GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-07-2024 22:38

Zonguldak’ta 24 Temmuz Basın Bayramı törenle kutlandı.

Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği(KGD) ve Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) tarafından Valilik binası önünde 24 Temmuz Basın Bayramı kapsamında tören düzenlendi.

Zonguldak’ta 24 Temmuz Basın Bayramı törenle kutlandı.

Valilik binası önünde ki törene Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Emen, Zonguldak Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık ve gazeteciler katıldı.

Program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Arşından Başkan Emen ve Başkan Akbıyık Atatürk anıtına çelenk bıraktı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Başkan Emen, “Bilindiği üzere 24 Temmuz 1908 tarihi basından sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamıştır. Günümüzde ise artık basın, çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olmuştur.

Basın hürriyeti içinde görevlerini yerine getiren ulusal ve yerel basınımız, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahiptir. Gerek ülkemizin gerekse Zonguldak’ımızın her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında ve bu başarının ülkemiz ve ilimiz ekonomisine olumlu yönde yansımasına, basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılık ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmalar büyük katkı sağlamaktadır. 

Böylesine önemli bir görevi yerine getirmek için özveri ile çalışan, yerelden ulusala, tüm basın çalışanlarının ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, sağlık, başarı ve esenlikler dilerim” dedi.

Zonguldak Gazeteciler Derneği Başkanı Derya Akbıyık ise, “24 Temmuz Basın Bayramı'nı buruk kutluyoruz!

Sayın Basın Mensupları ve Değerli Kamuoyu,

Bugün, Türk basın tarihinde önemli bir yere sahip olan 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutlamak üzere bir araya geldik. Bu özel gün, 1908 yılında II. Meşrutiyet’in ilan edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti’nde sansürün kaldırılmasının yıl dönümüdür. O dönemde İstanbul’da çıkan gazeteler, sansür memurlarını içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı alarak, basın özgürlüğü için önemli bir adım atmışlardı

Sansürün kaldırılması 1908 yılından bugüne gelen süreçtir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla sansür kaldırılmış ve basın özgürlüğü sağlanmıştır. Bu tarih, Türk basınında sansürün kaldırılması olarak kutlanmaktadır. Ancak, günümüzde basın özgürlüğü maalesef istenilen düzeyde değildir. Medyanın büyük bir kısmı siyasi ve ekonomik baskılar altında faaliyet göstermekte ve gazeteciler çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.

Gazetecilere saldırılar durdurulamıyor, caydırıcılık adına cezai müeyyideler uygulanmalı 

Gazetecilik mesleği, günümüzde ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Gazeteciler, fiziksel saldırılara, tehditlere ve tacizlere maruz kalmakta; düşük ücretlerle ve güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda kalmaktadır. 

Madencilik iş kolunda uygulanan yıpranma payı bir asgari ücret teşvikleri gazetecilere de sağlanmalı

Ekonomik zorluklar, işsizlik oranlarının yüksek olması, gazetecilerin yaşamlarını sürdürebilmelerini güçleştirmektedir.Gazetecilik mesleği yıpranma payına sahip ağır iş koludur.Nasıl ki madencilik sektöründe yıpranma payı adına  devletimiz tarafından bir asgari ücret ilave teşvik maaş verilmesi sağlanıyorsa aynı uygulama gazetecilik mesleği adına da uygulanmalıdır.Bizler bunu devlet yetkililerimizden talep ediyor ve istiyoruz.

Basın İlan Kurumunun Şube Kapatmaları kabul edilemez

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü kararıyla Sakarya Şube Müdürlüğü’nün de aralarında bulunduğu 13 şube kapatılmıştır. Yerel basının resmi ilan trafiğini düzenleyen BİK şubeleri kapatılarak sorumluluk alanlarındaki illere bağlanmıştır. Sakarya ili de Kocaeli ve Düzce ile birlikte İstanbul Şube Müdürlüğü sorumluluk alanına verilmiştir. Sakarya Şube Müdürlüğü’nün bu iki komşu ilin tam ortasında olması ve Zonguldak’ı da kapsaması ile birlikte geniş yüzölçümlü bölge müdürlüğü olarak değerlendirilip kapatılmaması gerekirken, Genel Müdürlük uhdesi, tasarrufu ve kararıyla kapatılması bizleri derinden üzmüştür. Bu vesileyle alınan kararı kabul edilemez buluyor ve yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz. Bu dileklerimiz diğer kapatılan şubeler içinde geçerlidir. 

Sosyal Medya Gazeteciliği ve Etik Değerler

Sosyal medya gazeteciliği, haberlerin hızla yayılmasına olanak sağlarken, beraberinde etik sorunları da getirmektedir. Doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerin hızla yayılması, yanıltıcı haberlerin ve dezenformasyonun artmasına sebep olmaktadır. Gazetecilerin etik kurallara bağlı kalmaları, kaynakları doğru bir şekilde doğrulamaları ve tarafsız habercilik yapmaları, sosyal medya gazeteciliğinin güvenilirliğini artırmak için gereklidir.

Bugün, gazeteciler olarak görevimiz, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını savunmak, sansürle ve baskılarla mücadele etmektir. Basın özgürlüğünün tam anlamıyla sağlandığı, gazetecilerin özgürce mesleklerini icra edebildiği bir Türkiye için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Basın mensuplarının bu özel gününü kutlar, özgür ve demokratik bir toplum için birlikte mücadele etmeye devam edeceğimizi belirtmek isterim”dedi.

Program hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

WebmasterWebmaster