GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-02-2023 12:22

YEŞİL GÜVEN TAZELEDİ

Zonguldak Genel Maden İşçileri Sendika Başkanı Hakan Yeşil, 12.olağan kongrede güven tazeledi.

YEŞİL GÜVEN TAZELEDİ

Zonguldak Genel Maden İşçileri(GMİS)12.olağan genel kurulu Dedeman otelde yapıldı.

Dedeman otelde yapılan kongreye, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, AK Parti Zonguldak milletvekili Ahmet Çolakoğlu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Uysal, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, Turk-İş Genel Mali Sekreteri ve Yol İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, Vatan Partisi İl Başkanı Gökhan Yılmaz, yeniden Refah Partisi İl Başkanı Necdet Sarı, çok sayıda daire müdürü sendikacı sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ile madenciler ve delegeler katıldı.

Genel Maden İşçileri Sendika(GMİS)Başkanı Hakan Yeşil, “Emeğin ve alın terinin simgesi olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz sevgili maden ve MTA işçileri ve onların temsilcileri değerli delege arkadaşlarım,

Genel kurulumuza hoş geldiniz diyor, Genel Maden İşçileri Sendikası’nın tüm kurulları ve şahsım adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Davetimize ilgi gösteren tüm konuklarımıza teşekkür ediyor, Sendikamızın 12’nci Olağan Genel Kurulu’nun başta maden ve MTA işçileri olmak üzere TÜRK-İŞ’imize, işçi sınıfına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Mücadele tarihi kömür üretiminin başladığı 1848 yılına kadar uzanan Sendikamız, resmi olarak 1946 yılında kurulmuştur ve verdiği hak ve demokrasi mücadelesiyle Türkiye’de ve dünyada saygın bir yer edinmiştir. Sendikamızın kurucularını, Sendikamızı bugünlere taşıyan genel başkanlarımız ile tüm yöneticilerimizi saygıyla ve şükranla anıyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara uzun ömürler diliyorum.

76 yıldır, şartlar ne olursa olsun Sendikasının öncülüğündeki her mücadelede en ön saftaki yerini alan maden ve MTA işçilerimize şükranlarımı sunuyorum. Hayatta olmayanlara Allah’tan rahmet diliyorum.

14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Müessesemizde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 42 maden şehidimize, grizu facialarında, göçüklerde, iş kazalarında yitirdiğimiz tüm maden ve MTA şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Amasra Müessesesi’nde 14 Ekim 2022 tarihinde büyük bir acıyı yaşadık.

 42 arkadaşımız şehit oldu.

Elbette hata ve ihmaller olmasa böyle bir kaza meydana gelmezdi.

Kaza ile ilgili soruşturmalar, adli süreç ve incelemeler sürüyor.

Kaza ile ilgili gerek adli gerekse inceleme süreçlerini yakından takip ediyoruz.

İhmali bulunanların, kazanın sorumlularının en ağır cezayı almalarını talep ettik. Israrla ve kararlı şekilde, sonuç alıncaya kadar süreci takip edeceğiz.

Amasra Maden Şehitlerimizi unutmayacak ve asla unutturmayacağız.

Tüm maden şehitlerimizin ve tüm şehitlerimizin mekanları Cennet olsun.

Bizler bu acıları bir daha yaşamamak için, bu tür kazaların bir daha meydana gelmemesi için yapılması gerekenleri tartışıyoruz.

Ülkemizde başta madencilik sektörü olmak üzere iş kazalarının önlenebilmesi için atılacak her adıma destek ve katkı vermeye devam ediyor. 2019-2023 döneminde dünyada, bölgemizde ve ülkemizde önemli gelişmeler yaşandı.

Dünyada 2019 yılı sonunda ortaya çıkan ve Mart 2020 tarihinden itibaren ülkemizde de etkisini gösteren Covid-19 Salgını bu döneme damgasını vurdu. Birçok kamu ve özel sektör işyerlerinde tüm üretim ve hizmetler bir süreliğine tamamen durdu.

Pandemi; iş hayatından ekonomiye, sosyal hayattan, günlük yaşama kadar tüm toplumsal düzeni olumsuz etkiledi.

Aynı dönemde Suriye, Irak gibi komşu bölge ülkelerinde yaşanan gelişmeler ve çatışmalar, Ukrayna-Rusya savaşı, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı aldığı ekonomik yaptırım kararları bölgemizdeki, sadece siyasi değil aynı zamanda ekonomik dengeleri de etkiledi.

Bugün Türkiye’de yüksek enflasyon nedeniyle düşen alım gücünü yükseltmek için asgari ücretten, memur ve emekli maaşlarına kadar yapılan ek zamlarla, yeni yeni ekonomik paketlerle önlemler alınmaya çalışılsa da hayat pahalılığına kalıcı bir çözüm bulunabilmiş değil.

Yarının hesabını, bugünden yapamaz hale geldik.

Bir yandan işsizlik rakamları artarken diğer yandan ucuz ve niteliksiz işgücünün yaygınlaştırılması çabaları, emekçileri ek iş yapmaya, emeklileri çalışmaya zorluyor.

Türkiye’nin bu sorunları çözecek, her engeli aşacak güçlü bir potansiyeli mevcuttur.

Yerli ve milli sosyo-ekonomik politikalar üretilerek, bu potansiyel acilen harekete geçirilmeli, halkımızın ve emekçilerin refah düzeyi yükseltilmelidir.

Resmi rakamlara göre yaklaşık 16 milyon işçiden yüzde yüzde 86’sı herhangi bir sendikanın üyesi değil.

Sendika üyesi olan işçi sayısı ise yalnızca 2 milyon 330 bin.

Yani 14 milyona yakın işçi sendikasız, örgütsüz, iş güvencesiz çalışmak zorunda bırakılıyor.

Örgütlenmenin Anayasal bir hak olmasına rağmen bu tablo düşündürücüdür.

Bu tabloyu tersine çevirme mecburiyetindeyiz.

Sendikal özgürlükler genişletilmeli ve örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak sendikal mücadelemizi, Türkiye’nin dört bir yanında sürdürme kararlılığındayız.

Ülkemizin dört bir yanındaki işletmelerde alın teri döken tüm maden işçilerini Sendikamızın çatısı altında toplamak için başlattığımız örgütlenme çalışmalarını seferberliğe dönüştüreceğiz.

Değerli konuklar, değerli arkadaşlarım,

Dünyada son dönemde yaşanan en önemli sorunların başında enerji krizi geliyor. Enerji odaklı yaşanan savaşlar, çatışmalar ve politik gerilimler nedeniyle enerji hammaddelerinin temininde ciddi sorunlar yaşanıyor.

Enerji fiyatları tarihte görülmemiş bir şekilde hızla yükseldi.

Enerji maliyetlerindeki artışlar gıdadan hizmet sektörlerine kadar birçok alanda yatırımları ve fiyat dengesini olumsuz etkiledi.

 “Yerli ve milli üretim” politikalarının oluşturulmasının önemi bu dönemde çok net olarak bir kez daha ortaya çıktı.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkeler dahi kendi yeraltı ve yerüstü kaynaklarını değerlendirmek için politika değişikliklerine gitmek zorunda kaldı.

Türkiye de ithalatçı politikalardan vazgeçmeli, yerli ve milli kaynaklarını harekete geçirmelidir.

Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervi, Zonguldak ve bölgesinin enerji üssü olma özelliğini pekiştirirken doğalgazda dışa bağımlılığın azaltılması yönündeki umutları da arttırdı.

Yerli ve milli kaynağımız, sanayinin ve demir-çelik sektörünün stratejik hammaddesi taşkömürü üretiminin de artırılması ve taşkömürünün de yeniden ülkemiz sanayisinin lokomotifi olma özelliğine kavuşturulması gerekiyor.

Değerli konuklar,

Soma faciasının ardından maden şehitlerinin yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlandırmasının kaldırılmasıyla ilgili Maden Şehit Aileleri Derneğimiz ile birlikte mücadele verdik.

Amasra kazasının ardından ilgili yasada yapılan değişiklik Meclis’te kabul edildi ve tarih sınırlaması kaldırıldı.

Ayrıca maden şehit ailelerinde hak sahiplerine aylık bağlanması kararı yasaya eklendi.

Mücadelemize büyük destek veren TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay başta olmak üzere emek veren, duyarlılık gösteren, katkı ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz.

Değerli konuklar,

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyetimizin ilk yıllarında sahip çıktığı ve Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne, Maden Tetkik Arama Kurumu’na, özkaynaklarımızı ülke ekonomisine katan rödevanslı işletmelere ve madencilik sektörümüze sahip çıkılmasını istiyoruz.

Maden Tetkik Arama Kurumu, ülkemizde yeraltı zenginliklerimizi arayan ve bulan bir kurum olarak yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesinde ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır.

MTA’nın istihdamı artırılmalı, sondaj çalışmaları için kalifiye eleman yetiştirilmelidir.

Her fırsatta söyledik, söylüyoruz.

Biz madenciler, iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla sağlandığı çalışma şartlarında üretimi artırmak, ülkemize ve milletimize daha çok hizmet etmek istiyoruz.

Değerli konuklar, değerli arkadaşlarım,

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerimize önümüzdeki günlerde başlayacağız.

Yüksek enflasyonla birlikte gerileyen alım gücünü yükseltmek en öncelikli hedefimizdir.

Eşit işe eşit ücret istiyoruz.

Düşük ücret sorunlarının çözülmesini istiyoruz.

Vergide adalet istiyoruz. Ocak ayında aldığımız ücreti Aralık ayında da almak istiyoruz.

Çalışma hayatımızdaki kökleşmiş sorunlara kalıcı çözümler üretilmesini istiyoruz.

Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıklarının giderilmesini ve norm kadroyla çalışır hale getirilmesini istiyoruz.

Maden Tetkik Arama Kurumu’nun daha aktif hale getirilmesini istiyoruz.

Biz yerli ve milli üretim ekonomisini savunuyoruz.

Bizler işimize, ekmeğimize, işyerimize sahip çıkmanın, halkımızın ve Türkiye’nin geleceğine sahip çıkmak olduğunu çok iyi biliyoruz.

Değerli konuklar, değerli arkadaşlarım,

174 yıldır bu topraklarda kömür üretiyoruz.

Üretim ve mücadele tarihimizin başladığı 1848 yılından bugüne kadar bölge insanı olarak ve Sendika olarak çok büyük acılar yaşadık, büyük bedeller ödedik, büyük zorluklara göğüs gerdik, ama her zorluğu birlik ve beraberlik içinde aştık.

Onun içindir ki, yılmadan, omuz omuza vererek hep birlikte mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.

Şehitlerimizi asla unutmadan, onların hatırasını yaşatarak, insanca çalışıp insanca yaşayacağımız koşulları sağlama mücadelemize devam edeceğiz.

Genel Maden İşçileri Sendikası ve madenciler olarak her şart altında demokrasiye sahip çıktık, sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Biz emekçiler ve demokrasiden yana olan insanlar omuz omuza vereceğimiz mücadele ile birlik ve dayanışma içinde sorunları tek tek çözecek, engelleri aşacak ve Türkiye’yi, ulusumuzu ve tüm emekçileri daha güzel günlere taşıyacağız.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış dünyada barış” sözüyle hedef gösterdiği barış içinde yaşanan, savaşsız, sömürüsüz, insan haklarına dayalı bir düzen için her şart altında mücadelemizi sürdüreceğiz.

174 yıllık üretim kültürünün, 76 yıllık demokrasi, hak ve sendikal mücadelenin temsilcisi Genel Maden İşçileri Sendikası olarak ülkemiz işçi sınıfının ve tüm emekçilerin haklarının geliştirilmesi mücadelesinin öncüsü olmaya devam edeceğiz.

Omuz omuza, birlikte mücadelemizle; Sendikamızı, kurumlarımızı, ülkemizi ve milletimizi daha ilerilere taşıyacağız.

Bu mücadelede her zaman yanımızda olan Türk-İş Genel Başkanımız Ergün Atalay ve yönetim kuruluna özellikle teşekkür ediyoruz.

Milletvekillerimize, siyasi partilerimize, demokratik kitle örgütlerimize, sendikalarımıza, yerel yönetimlerimize, esnafımıza ve halkımıza çok teşekkür ediyoruz.

Birlikte mücadelemizle işimize, ekmeğimize, geleceğimize ve ülkemize sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Sendikamızın görünmeyen ama bütün bu imkanları, gecesini gündüzüne katarak en ince ayrıntısına kadar düşünüp hazırlayan sendikamızın

değerli personeline de teşekkür ediyorum.

Bu duygularla tekrar Genel Kurulumuzun hayırlı olmasını diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum”dedi.

Ardından divan kurulu oluşturuldu. Divan başkanı Türk-İş Yol-İş Başkanı Ramazan Ağar, Divan Başkan Yardımcısı Tarım İş Genel Başkanı İlhami Polat, Divan Başkan Yardımcısı Basın İş Genel Başkanı Savaş Nigar, Üyeler Aysel Yaman Kocabaş ve Ergin Ak’dan oluştu.

Kongre saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. 

Ardından konuşmalara geçildi.

AK Parti Milletvekili Polat Türkmen, “Zor bir meslek zor bir hayat. Türkiye’yi dünyayı en zor günlerde sanayisini geliştiren sayıları 5 bin tane şehidi olan Zonguldak’ın temsilcileri olarak 12.kongreyi yapıyoruz. İhmalleri var sıkıntıları var. Son dönemde maden araştırma komisyonun da Hamdi beyle beraberiz. Araştırıyoruz. Bir daha olmamasını temenni ediyorum. Şehitlerimizin acılarını yaşıyoruz. Kazalar bir ihmal olmadan olmayor. Herkesin derecesine yönelik kusuru vardır. Bunu hepimiz kabul edeceğiz. Kimin ihmalleri varsa onların ceza çekmesini ceza almalarını omlarında neticelendirmesi için elimizden geleni yapacağız. Cumhurbaşkanımızla sendikacılarımızla zaman zaman görüşüyoruz. İnşallah bu dönemde el birliği ile onların haklarını alabilmesi için hep hazır olduk bundan sonra da hazır olacağız. İşçi sıkıntımız var. İşçi alınması için bakanlarımızla görüşüyoruz onların yerine norm kadro alınması gerekiyor. Bu ülkede helal kazanç varsa sizin hakkınızdır. Bu işçi kardeşlerimizin yanında olduğu bu zor mesleğin zor şartlarda yapıldığını gördüler. Bir daha böyle”diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “TÜRK-İŞ ve AK Partili vekillerden eşit işe eşit ücret sorununu çözün bize burda bunun sözünü verin diyerek, TTK’ya 5 bin işçi alınmalı dedi. Yavuzyılmazın konuşması şu şekilde“Divan başkanı Türk-iş yetkilisi AK Parti milletvekilleri de burada biz kendilerinden işçilerini eşit işe eşit ücret sorununa çözüp çözmeyeceklerini duymak istiyoruz. Daha önce Yol -iş Sendikasının bu sorunu yıllar önce çözüldü buradan soruyorum Genel Maden işçileri Sendikası olarak üvey evlat mıyız bu sorunu bu toplu iş sözleşmesinde çözün. Asıl ve en önemli can yakıcı konulardan biri 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra‘da yaşandı bu facia bir tesadüf değil nedendir. Çünkü grizu patlamasının olması için bazı koşulların bir arada olması gerekiyor. Bunlardan birincisi metan gazının ortamda birikmesi gerekiyor ikincisi bunu ateşlicek olan bir patlama kaynağının olması gerekiyor ve reaksiyona giren patlama olması gerekiyor ama sırada ne oldu ben bugüne kadar açıklanan fezlekeler emniyet ve savcılık fezlekesi iddianame, bilirkişi ön raporu, meclis araştırma Komisyonunda yapılan toplantılar alınan bilgiler, belgeler bunların kıyaslaması karşılaştırılması gelinen son durumu size açıklamak istiyorum. Amasya maden ocağında büyük bir havalandırma problemi var yani havalandırma ne demek havalandırma üretim veya hazırlık yapılan galeride biriken tehlikeli gazları hep belirli bir havuzu ile bir elektrik süpürgesi gibi çekerek havanın içinde seyredip dışarı atan sistem eğer bu sistem çalışmazsa bu metan gazı karbonmonoksit gazi burada birikir birikirse de işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından çok tehlikeli bir durum oluşur. Amasra maden ocağındaki ana aspiratör 44 yıllık 44 yıllık bir ana aspiratör var ve son üç yılda ihalesi bir türlü bitirilememiş bir aspiratör patlamanın yaşandığı -320 kodunda yani deniz seviyesinin 320 metre altında tali havalandırma var bir tane havalandırma vantilatörü var yetmemiş ki havalandırmada bir sorun var ki ikincisi bağlanmış yetmemiş sorunu çözmemiş çözememiş üçüncüsü bağlanmış oda sorunu çözmemiş bakın havalandırma sorunu var ki dördüncüsü bağlanmış dört tali vantilatör ve patlamanın olduğu gün bir önceki vardiyada o dördüncü tali vantilatör arızalanıyor. Devredışı kalıyor ne oldu dört vantilatörle bir sorun çözülmeye çalışıyordu bir bozuldu elimizde yani bir havalandırma problemi kaldı işte patlama gerçekleştiğinde durum boyut şimdi diğer taraftan ne eksikler var maden Ocağındaki sensörleri eksik yerleri yanlış hava kapılarını sayısı eksik nerede oldukları belli değil patlamanın gerçekleşti 320 galerisine bağlanan bir nefeslik var o nefeslik aynı zamanda 350 hazırlık galerisine de bağlanıyor ve 350 hazırlık galerisinde patlatma yapılıyor hazırlık galerisi çalışma yapılıyor ancak burada bir metan gazı sensörü yok karbonmonoksit sensörü yok hava hızını ölçen sensör yok ve buradan çıkan tehlikeli gazın hepsi nefesliğin üzerinden bu patlamanın yaşandığı galerinin içine doluyor neden çünkü 350 hazırlık galerisini kirli havası 320 Galerisi’nin içinden geçiyor yani burası adeta bir Gazdeposu bu büyük bir organizasyon hatasıdır ve yine aynı nefeste bağlanan bir kör galeri var kör galeride bir hava kapısı var nasıl biliyor musunuz kapısı tel örgü madencinin girip çıkmasını engelleyen ama orada biriken bütün gazı o tel örgünün içinden geçip nefeslik üzerinden yine patlamanın olduğu galeriyi dolduran bir etken için bunları belgeleri ile tespit ettik.”

Vali Mustafa Tutulmaz, “Zonguldak işçi ve emek bakımından çok önemli bir şehirdir. 200 yıllık bir kömür geçmişi var. Ülke kalkınmasına büyük katkısı olan bir ildir Zonguldak. Geçmiş yüzyılın enerji kaynağıdır ilimiz ve doğalgazda Türkiye'nin enerji kaynağı olmaya devam ediyor Zonguldak. Dinlen çağda sendikacıların bakışı daşekli de değişti. Sendikacılık büyük bir Evrim geçirdi ve sendikacılara vuruşu çağrı yapmak istiyorum sadece ücret sendikacılığı olarak değil ilimizin kalkınmasına yönelik gerek işçilerinizi niteliğinin arttırılması gerek işçilerimizin sayısında artırılması gerekse de diğer paydaş kurum ve kuruluşlarla işbirliği alanında daha verimli ülkemizi liderlikle de ilimizin kalkınması bir çalışma yaparlarsa çok iyi olur.Zonguldak'ta organize Sanayi bölgelerimiz doldu ve yeni organize Sanayi bölgeleri ihtiras etmek üzere çalışmalarımız devam ediyor.Bu şu anlama geliyor ülkemiz vefağına farklı anlamlarda başlayan bir Zonguldak var.Bu doğalgaz Zonguldak Bir ay sonra karaya çıkarak ve ülkemizin hizmetine sokarak yeni iş kolları ortaya çıkacak ve bu iş kollarında çok sayıda insanı iş imkanı olacak. Bunu sadece belirli bir alanda değil birçok alandaklacaktır.Ayrıca ilimizin turizm değerleri çok yüksek mi turizm değerlerini birlikte ele alarak yatırımları yaparsak göreceksin gerçekten ilimiz önemli bir şekilde turizm merkezi haline gelecektir bunların hiç şüpheniz olmasın çünkü gerçekten çok önemli turizm değerlerimiz var bunların da en önemlisi bu yıl içerisinde unesco'nun Türkiye'de ilan edildiği yok fark var ondan sonra da bunun ulusal uluslararası. Bu şu anlama geliyor ilimizin her köşesinde turizm demek ve kırsal kalkınma demektir ve ilimizin yerlerinin artması demektir Onun için elimize güvenelim ilimize değer katalım bu bir herkese iş ve aş verebilecek potansiyeli barındıran bir şeydir O yüzden günlerimizi birlik ve beraber de geçirelim kavga ve gürültülü değil" diye konuştu.

Tek liste ile gidilen seçimde mevcut Başkan Hakan Yeşil yeniden Başkan oldu.

Liste şu şekilde;

Başkan: Hakan Yeşil

Başkan Yardımcısı: İsa Mutlu

Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir

Genel Mali Sekreter: Yalçın Yiğit

Genel Sekreter; Yener Arslanboğa 

 

 

 

 

WebmasterWebmaster