GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-02-2023 11:52

TTK'da üretim başladı, madencinin morali yerinde

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, gazeteci Gamze Taşdemir’in Radyo Kulüp’te her sabah hazırlayın sunduğu ‘Güne Başlarken’ programına konuk oldu.

TTK'da üretim başladı, madencinin morali yerinde

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen iki büyük depremin ardından bölgelere kurtarma çalışmalarına katılan madencilerin dün gece itibariyle yeniden tam kapasite ile üretime başladıklarını söyleyen Başkan Hakan Yeşil, psikolojilerinin de iyi olduğunu söyledi.

‘3 BİN 851 ARKADAŞLARIMIZLA BİRLİKTE BİZ SAHADAYDIK’

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil yaptığı açıklamada: “Öncelikle hepimizin başı sağolsun, çok büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldık. Gidip görmek lazım, ekranlarda gördüklerimiz herşeyi yansıtmıyor. Gerçekten çok büyük yıkım, özellikle 3 ilimiz yeniden inşa edilecek. İlk olarak durum TTK Genel Müdürlüğü’ne iletildiğinde 84 kişilik bir kafile ile yola çıktık. Arkadaşlarımız hava muhalefeti sebebiyle 18 saat süren bir yolculuk sonunda olay yerine intikal etti. Olayın ne kadar büyük olduğu bir süre sonra ortaya çıktı. Devamında da talep edilen madenci kardeşlerimiz bölgelere gönderildi. 3 bin 800 madenci arkadaşımız ve MTA’ya bağlı 51 üyemizle birlikte toplamda 3 bin 851 arkadaşlarımızla birlikte biz sahadaydık. Arkadaşlarımıza moral vermek ve destek olmak için yönetim kurulu arkadaşlarımızla birlikte sahalara gittik. Madenci arkadaşlarımız günlük hayatta nasıl çalışıyorsa enkazda aynı şekilde yapmış olduğu alışkanlık ile beraber çok rahat bir şekilde ilerleme fırsatını kendileri yarattılar. Domuz damı dediğimiz tahkimatlar bizim yer altında çalışırken uyguladığımız sistemler. Burada bizler zorlanmadık. Bu durum arkasından büyük başarılar meydana getirdi. Bir çok canımızı enkaz altından arkadaşlarımız çıkarma şansı buldu. Madenci arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Lojistik sıkıntılarda yaşandı ama hiçbir madenci arkadaşımız ‘Biz buraya neden geldik?’ demeden cansiperane vatandaşlarımızı enkazın altından çıkarma mücadelesi verdiler.”

‘MADEN İŞÇİLERİNE İHTİYAÇ OLDUĞU AŞİKAR’

Başkan Yeşil: “TTK’ya işçi alımını her zaman dile getiriyoruz, mücadele ediyoruz etmeye de devam edeceğiz. Ama görünün şu ki deprem bölgelerinde, büyük afetlerde madenci arkadaşlarımızın ne kadar başarılı olduğunu bununda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye deprem bölgesi ne zaman deprem olacağını kimse kestiremez ama hazırlıklı olmak lazım. Bu anlamda da maden işçilerine ihtiyaç olduğu aşikar. Türkiye gündeminde madencilerimiz ve yaptıkları mucizeler var.”

‘DURUMU ATLATABİLDİKLERİNİ GÖRDÜK’

Başkan Yeşil: “Bizde madencilerimizin psikolojileri ile ilgili tereddüt yaşadık ama çok şükür ki madenci arkadaşlarımız o yaşadığı 2 günlük sıkıntıdan sonra orada niye olduklarını, niye oraya gittiklerini zaten gönüllü gittiler çok iyi kavradılar ve kendilerini alıştırdılar. Yerin altında canlı insan çıkartmak mutluluk veriyor ama yerin altında cenazelerimizi de çıkarttılar. Madencilerimizle yaptığımız sohbetlerde görüşmelerde bu durumu atlatabildiklerini gördük. Dün gece itibariyle de TTK’da tam kapasiteli olarak üretime başladık. Arkadaşlarımızı sendikacılar olarak bölgelerde takip ediyoruz. Sıkıntısı olan arkadaşları da bize bildirmelerini istedik. Şuan için bir sıkıntı yok ama arkadaşlarımızı takip ediyoruz.”

EditörEditör