Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, EYT’den dolayı emeklilik hakkını kazanların sayısı bir hayli yüksek olduğunu ve ivedilikle TTK'ya 5 bin işçi alınması gerektigini söyledi.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TTK’da ki işçi açıkları ve EYT'den emekli olacak işçi sayısının yaklaşık 60 olduğunu söyledi.
‘ZOR DURUMA DÜŞECEĞİZ’
Mutlu yaptığı açıklamada: “TTK’da yerüstünde çalışan işçi arkadaşlarımızın EYT’den dolayı emeklilik hakkını kazanların sayısı bir hayli yüksek. 15 Mart 2023 tarihi itibariyle emeklilik dilekçelerini vermeye başladılar ve önümüzdeki ay bu sayının artacağını düşünüyoruz. Yer üstünde zaten sıkıntı da olan atölyelerimizin emeklilikten dolayı daha da zor duruma düşecek. Emekli olan arkadaşlarımızın yerine işçi alınması zorunluluğu doğmuştur. TTK’nın yer üstündeki işleri zaten zar-zor yürütülüyordu. EYT’den dolayı başlayan emekliliklerden dolayı yerüstünde atölyelerimiz başta olmak üzere işlerin aksamaması için ivedilikle işçi alınması için siyasilerimizin düğmeye basması gerekiyor. 14 Mayıs seçimleri öncesi İnşallah TTK’ya işçi alınarak üretimin artırılmasına katkı verilmiş olur. EYT’den bugün itibariyle 60 arkadaşımız emekli oldu. Bu sayı önümüzdeki aylarda daha da artacaktır. TTK’da Şubat ayı sonu itibariyle 7068 işçimiz var. 15 Mart itibariyle bu sayı 7000’e düştü. 15 Nisan itibariyle emekliklerin devam etmesiyle kurumda çalışan sayısı 7000’in altına düşecektir. Hal böyle olunca işyerleri çalışamaz duruma gelmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği de tehlikeye girmektedir. Dolayısıyla işçi alımlarını hükümetimizin acilen devreye sokması gerekmektedir.”
‘5000 İŞÇİ TALEP ETTİK ‘
GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu:“GMİS olarak işçi alımlarını sadece seçimlere endekslemek istemiyoruz. Bu bir milli meseledir. Taşkömürünün stratejik önemi ortada. Madenciliğin ve madencilerimizin özellik son dönemlerde yaşadığımız doğal afetlerde ortaya koyduğu, sadece kömür üretmekle değil, kömür üretimi dışında da ülkemize neler katabileceği ve kazandırabileceği, ne kadar önem arz ettiği bir kez daha görülmüştür. TTK’nın mevcut açık alanlarının ayakta tutabilmesi ve çalışabilmesi için kuruma 5000 işçi alınmasını talep ediyoruz. Gerekirse bu 5000 işçiyi, 2500+2500 yani eskiden olduğu gibi gruplu işçi alımı gerçekleştirilerek te olsa acilen kuruma 5000 işçi alınması gerekiyor. TTK’da emeklilikler devam ediyor, emekli olanların yerine işçi alınmıyor. Ağır iş kolunda çalışıyoruz. Ağır iş kolunda çalışan işçilerimiz gününü doldurunca emekli oluyor. Şu anda bırakın kömür üretmeyi, mevcut üretim alanlarını ayakta tutmakta zorlanıyoruz. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği büyük bir sıkıntıya girmektedir. TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nda bu dile getirilmiştir, Sayıştay raporlarında da bu durum mevcuttur."