Genel maden" class="taglink" title="Maden Haberleri">Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, TÜRK-İŞ Konfederasyonu’nun da dile getirdiği Orta Vadeli Programın (OVP) Fiyat İstikrarı ve Finansal İstikrar bölümünde öncelikli reform alanı olarak düzenlenmek istenen İkinci Basamak Emeklilik Sistemi’nin yani kıdem tazminatlarının fona aktarılmasının başta maden işçileri olmak üzere işçi sınıfında endişe yarattığını belirterek maden işçilerine bilgilendirmede bulundu.
GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ve beraberindeki GMİS Üzülmez Şube Başkanları ile iş yeri temsilcileri; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesinde çalışan maden işçilerine bilgilendirmede bulundu. Maden işçilerinin yararına olmayan hiçbir oluşumun bu güne kadar içerisinde yer almadıklarını ve bundan sonra da yer almayacaklarını ifade eden Başkan Tayfun Demir, “Sizlerin verdiği yetki ve destek ile hiçbir siyasi oluşumun içerisinde yer almadan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın bir üyesi olarak sizlerin aynası olmuş ve bu yolda mücadele eden bir arkadaşınızım. Biz her zaman sizlerin ve sizlerin bizlerden istediklerinizin hizmetkârı olduk. Türkiye teslim olabilir! Ancak Genel Maden İşçileri Sendikası ve ben teslim olmam…” dedi.
“TAZMİNATLARIMIZIN MEMUR KATSAYISINA ORANLA HESAPLANMASINA DÜN DE KARŞIYDIK BU GÜN DE KARŞIYIZ”
Kıdem tazminatlarının fona aktarılması noktasında yapılması istenilen bir düzenleme olması halinde işçi sınıfının yararı ve onayı ile olması gerektiğini belirten Demir, işçinin en büyük güvencesine darbe vurulmaması gerektiğinin altını çizdi. Kıdem tazminatlarının işçi sınıfı için yetersiz olduğuna da dikkat çeken Tayfun Demir, “Bu gün önümüze şu ana kadar kıdem tazminatlarımızın fona aktarılması noktasında bir durum gelmiş değil. Ancak biz Genel Maden İşçileri Sendikası ve Üzülmez olarak hazır olmalıyız. Biz zaten mevcut kıdem tazminatının işçi arkadaşlarımıza yetmediğini bu güne kadar ifade ettik. Tazminatlarımızın memur katsayısına oranla hesaplanmasına dün de karşıydık bu gün de karşıyız. Kıdem tazminatlarımızın hazine destekli olmak şartıyla bir fonda değerlendirilmesi ve bunun da değerlendirilerek üzerine fon getirisi aktarılması düşünülebilir. Bu gün Bireysel Emeklilik Sistemi’nde bile paramız fon üzerinden yüzde 135 oranında değer kazanabiliyor. Biz kıdem tazminatlarımızın alınarak fon adı altında hiç edilmesine karşıyız. Hazine destekli ve artış garantili olmayan her şeye karşıyız. Bunun mücadelesini vermeye de hazırız” ifadelerini kullandı.
“HAKKIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ, NE İSTEDİĞİMİZİ VE NE YAPTIĞIMIZI BİLECEĞİZ”
“Hakkımız olanın önüne geçilirse mücadele ederiz. Siz bu mücadeleyi geçmişte gösterdiniz” sözleriyle madencilere seslenen Tayfun Demir, şöyle konuştu; “Birisi hakkımızı gasp etmek isterse, hakkımız olanla ilgili önümüze set çekmeye kalkarsa bugün de aynı ruh ile hazırda bekliyoruz ve tavrımızı koyarız. Biz madenciler olarak hakkımıza sahip çıkacağız, ne istediğimizi ve ne yaptığımızı bileceğiz. Ben bu güne kadar siz madenci kardeşlerimi hiçbir siyasi yapının içerisine sokmadım. Sendikal mücadelemde ne kapıyı bahane ettim, ne kömürü bahane ettim ne de çizmeyi bahane ettim… Benim işim sizin hakkınız olan ne ise onu almak…” ifadelerini kullandı. Başkan Tayfun Demir’in konuşması sonrası madenciler ‘Dik dur eğilme madenci seninle’ sloganları attı.
“BİZLER NORMAL İNSANLARDAN 10-15 YIL DAHA AZ YAŞIYORUZ, TAZMİNAT HAKKIMIZ”
Kıdem tazminatlarının hayat garantileri olduğunu ifade eden maden işçileri ise; “Biz zaten bu maden ocaklarında çürüyoruz. Bizlerin yaşam ortalaması normal bir insanın yaşam ortalamasından 10-15 yıl daha az… Emekli olup gün yüzü görmek bizlerin en doğal hakkı. Başkanlarımıza ve sendikamıza güveniyoruz” şeklinde konuştu. Maden işçileri daha sonra kömür ocaklarına inerek mesailerine devam etti.