GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-05-2024 23:41   Güncelleme : 26-05-2024 23:50

DERYA AKBIYIK GÜVEN TAZELEDİ..

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’nin (ZGC) 35. Olağan Genel Kurulu cemiyet binasında gerçekleştirildi.

DERYA AKBIYIK GÜVEN TAZELEDİ..

ZGC 35. Olağan Genel Kuruluna , Belediye Başkanı Tahsin Erdem, TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, AK Parti İl Başkanı Mustafa Çağlayan, Saadet partisi il başkanı Burak Erol, Türkiye Kamu Sen il temsilcisi Şahin Ören. TGF başkan yardımcısı Levent Altun, Basın vakfı başkanı Oğuzhan Bayrak, Çaycumalılar Derneği başkanı Savaş Çiloğlu,MHP İl başkanı Mustafa Öztürk , Maden mühendisleri başkanı Erdoğan Kaymakçı, Öz Orman iş başkanı Levent Işıktaş, Merkez Köyleri Dayanışma Derneği başkanı Hasan Yaman, ZBEÜ İletişim fakültesi dekan yardım Tuğba Akdal, İl genel meclisi başkanı Necdet Karaveli, Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı, Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Şafak Erel, Devrek ZGC Temsilcisi Hakan Çavuşoğlu, Çaycuma ZGC Temsilcisi Davut Uyar, gazeteciler ve konuklar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Olağan Genel Kurulun Divanına TGF Başkanı Yılmaz Karaca, Gebze Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Levent Altun, Avrasya Gazeteciler cemiyeti Oğuzhan Bayrak yer aldı. 

ZGC başkanı Derya Akbıyık yaptığı konuşmada gazeteciliğin zorluklarına değinerek şunları söyledi

AKBIYIK: YEREL BASIN YAŞAMALI

ZGC Başkanı Derya Akbıyık kongrede yaptığı konuşmada, yerel basının çok büyük zorluklar içinde yaşama Mücadelesi verdiğini belirterek kamu tasarruf tedbirlerini Anadolu basınla zor durumda bıraktığını söyledi ve şunları ifade etti:

“Zonguldak Gazeteciler Cemiyetinin üç yıllık çalışma raporu ve faaliyet alanları kapsamında yoğun çalışmalar gerçekleşmiştir. ZGC kendi adına ülke genelinde çok önemli bir STK görevi üstlenmektedir. Gazetecilerin kurumsal yapısı ile ilgili mülki amir pozisyonundadır.

Lider Örgüt TGF’de, ZGC Yer Almaktadır.

Ülkenin en büyük gazeteciler örgütü olarak Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nda Yılmaz Karaca genel başkanlığında ZGC olarak icra kurulunda önemle yer almaktayız. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı’nda icrada ve kurullarda temsil edilmekteyiz. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nda ZGC yurt dışı ve yurt içi koordinasyon sorumlusu olarak başkan yardımcılığı ile yer almaktadır. Basın Konseyi üyeliğimiz ise devam etmektedir.  

İlçelerde ZGC Temsilcilikleri Görev Almaktadır.  

ZGC artık ilçelerde temsilciliklerde yer almaktadır. Bu bağlamda Çaycuma ZGC temsilciliği, yönetim kurulumuzun da kararı ile 2023 yılında açılmıştır. Hem yönetim kurulu üyemiz hem de ZGC Çaycuma temsilciliği görevine Davut Uyar meslektaşımız getirilmiştir. Bu konuda TGF Genel Başkanımızın da telkinleri ve görüşleri önemli olmuştur. Aynı zamanda EGD, AGD ile süren birlikteliğimiz ve beraberliğimiz, Devrek ilçemiz ile ilgili temsilcilik açma çalışmalarımız güçlü olarak devam etmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Basın Kartı ve Gri Pasaport Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi’nin meslektaşlarımıza verdiği basın kartı ile ilgili yeni alınan kararlar doğrultusunda birçok meslektaşımız basın kartına kavuşmuştur. Bekleme süresinin altı aya indiği ve meslekte görev alma şartı getirildiği basın kartına yüzü(100) geçen sayıda üyelerimiz sahip olmuştur. Sürekli basın kartı adına ise 18 yıl mecburiyeti hala daha geçerlidir. Bunun olması gereken olduğunun bilincindeyiz. Yalnız bazı meslektaşlarımız geçmiş dönemdeki çalışmalarını gazete arşivlerinden çıkartabilirse sürekli basın kartı alma hususunda yardımcı olabiliriz. Onların da geçmiş meslek çalışmalarını belgelememiz gerekmektedir. Bu konuda gazete arşivine dair ZGC olarak her daim hazırız. Birçok gazetemizin arşivini muhafaza etmekteyiz. Eğer basın kuruluşlarımız arşivlerini isteyerek cemiyete teslim ederlerse aynı hassasiyetle muhafaza etmeye gönüllü hazırız.

ZGC Her Yerde! Üniversiteler ve İletişim Fakültesi

ZGC olarak ZBEÜ İletişim Fakültesi’nin yürütme kurulunda asil yönetim kurulu üyesi olarak yer almaktayız. Bu konuda komşu illerden yürütme kurullarında görev alma üzerine çeşitli davetler aldık. Vaktimiz olduğu müddetçe elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

ZBEÜ ile ZGC olarak önemli iş birliğimiz ve projeler bazlı çalışmalarımızı artarak sürdürmekteyiz. Komşu ilimiz Bartın Üniversitesi BARÜ ile yüksek oktanlı gazetecilik noktasında birlikteliğimiz vardır. Zaman dahilinde BARÜ ile birçok etkinliğine katılım sağlıyoruz, tanıtımına da büyük katkı veriyoruz. Bunu da görevimiz dahilinde severek yerine getirmekteyiz. Karabük Üniversitesi ile hem basın koordinatörlüğü adına görüşmelerimiz sürmekte hem de Sayın Rektör Hocamız ile yakın gelecekte görüşmelerimiz, ziyaret ve tanıtım amaçlı olarak gerçekleşecektir.

Komşu İlleri Ziyaret

ZGC olarak komşu illere ziyaretler gerçekleştirme projemiz sürecektir. Bartın ve Karabük önceliğimiz olmaktadır. Bartın iline iki kez on beş (15) gazeteci meslektaşımızla birlikte bir gün konaklamalı ziyaretler gerçekleştirdik. Üniversite, Amasra turizm bölgesi, Amasra TTK, Hattat Holding ile yerinde görüşmeler yaparak, ilimiz adına önemli ve değerli haberleri de yerinde aldık. Amasra ziyareti ve gezinde ise konaklama ve akşam yemeği kapsamında çeşitli aktiviteleri ZGC olarak sponsorlar vasıtası ile üstlendik.  

Kardeş Şehir Uygulaması

Kardeş şehir uygulaması hususunda Kocaeli/Gebze kentimiz ile ZGC olarak birliktelik sergileyeceğiz. Bu konuda ilk davet tarafımıza Gebze Cemiyeti’nden gelmiştir. Yaklaşık otuz(30) gazeteci ile konaklamalı bir gezi etkinliğini yerine getireceğiz. Buradaki müsait olan meslektaşlarımızı getireceğiz. Basın kuruluşlarından izin alabilen, vakti olan meslektaşlarımızı davet edeceğiz.

Basın Merkezi ve Editör Masası

ZGC olarak bir ilki başlattık. Basın masası; editör masası. Bu konuda çalışmalarımız ile ZGC olarak basın kuruluşlarındaki meslektaşlarımızın, saha muhabirlerimizin katılımı ile ilin kamu kurum kuruluşları, siyasetçileri, özel sektör kuruluşları, yerel yöneticiler, üniversite yöneticileri ve sağlık çalışanları, sendikalar, STK’lar ve halkta karşılığı olan isimleri ZGC editör masasında ağırlıyoruz. ZGC çok yönlü bir STK’dır, meslektaşlarına haber üretmeye yönelik birçok önemli projeye imza atacaktır. Bu çalışmalarımız artarak sürecektir.  

Yerel Basın Sayısı, Korsan Yayınlar, Gazetelere Kaynak, Gazetecilere Avantaj

Yerel basın geçmişten bugüne çok zorlu günlerden geçmiştir. Geçmeye devam etmektedir. Bugüne geldiğimizde Zonguldak basını bir şekilde ayakta kalmayı başarmıştır. İl merkezli zorluklar çerçevesinde yerel yazılı basın bir ilki Zonguldak’ta başararak beş yazılı gazete birleşerek tek bir gazete olarak yoluna devam etti. Şimdilik bu çalışma ilanlar geldiği sürece devamlılık sağlamayı sürdürecektir.

Aynı zamanda internet haber sitelerinde il geneli yedi kurumsal haber siteleri ile devam ediyoruz. Bunlardaki istihdam alanı gazetecilerin işsiz kalmaması için bizlere bir ilaç olmuştur.

Tabi ki 10 bin tıklama ve 30 bin görüntülenme, saniye olayları ve diğer kriterler olarak çok da kolay olmamakla beraber tüm meslektaşlarımız çok zorlu çalışmalara imza atıyor. Kurumsal internet sitelerinin resmi ilanı Zonguldak için maliyetleri karşılamıyor. Bu konuda dijital ortamda ilanların daha da çok yayımlanması gerekiyor ve ilan alan sitelerin daha çok olması değil, minimum karlılık seviyesine çekilmesi gerekiyor. Zonguldak-Merkez bu durumda iken Ereğli ilçesinde beş günlük gazeteyi haftada iki gün çıkararak maliyetleri azaltma yoluna gittiler. Şimdilik bu konuda yollarına devam etmekteler.

Vadi bölgesinde ise Çaycuma iki gazete; hafta da iki gün, Devrek ilçemiz ise bir günlük gazete ile yayın hayatlarını sürdürmekteler. Zonguldak yerel gazetelerin yanında ve resmi ilan alan internet sitelerinin devamında radyo, televizyon ve resmi ilan almayan kurumsal haber internet siteleri de yayın hayatlarına devam etmekteler.

Televizyonlar Yaşamalı, Korsan Yayına Son

Televizyonlarımız kablolu yayın ve temsilcilik bazlı çalışmakta, radyolar frekanslı yayınları ile görevlerini yapmakta, burada bir not ilave edelim. Korsan yayınlara kesinlikle taviz vermiyoruz. Bu konuda cemiyet olarak geçmişte televizyon yayını ile sanal halkı aldatıcı yayın yapanları şikayet ederek gerekli ağır cezaları almalarını sağladık. En azından müdahil olduk. Aynı durumu korsan haber siteleri ile ilgili savcılık ve mahkeme nezdinden devam ettiriyoruz. Haber ve emek hırsızlığını söylüyoruz, yazıyoruz, şikayet ediyoruz. Bu konuda yüce mahkemelerden gerekli cezai hassasiyeti göstermelerini haber ve emek hırsızlığı hususunda bekliyoruz, talep ediyoruz.

Gazetelere Kaynak ve Gazetecilere Avantaj

Gazetelere kaynak için kamu, kurum ve kuruluşlarla, yerel yönetimlerle, özel sektör kuruluşlarıyla ve diğer il dinamikleriyle abone, ilan adına çalışmaları sürdürmekteyiz. Yerel yönetimlerden hala daha meclis toplantılarının duyurulması için ilan verme esaslarını hayata geçiremedik, bu konuda ülke geneli birçok ilde bu konuda örnek çalışmalar olmasına rağmen aynı durumların ilimiz içinde geçerli olması, il genel meclisi ve il özel idareden toplantılarının aylık duyurulması adına da geçerli taleplerimiz vardır. Sayın valimizden il özel idareden abone ve ilan adına yerel basına kaynak aktarılması taleplerimiz geçmişte vardı. Bugünde devam etmekte. Sayın Valimiz Osman Hacıbektaşoğlu’ndan bu konuda bizlere yardımcı olmasını istemekteyiz, talep etmekteyiz.

Tasarruf Tedbirleri Yerel Basın İçin Geçerli Olmamalı

Tasarruf genelgelerinin sekiz sayfalık ayrıntılı genelgesi bizlerin de önünde, öncelik yerel basın olmamalı, öncelik yerel basının yaşatılması olmalı. Madem dördüncü gücüz bu güç hiçbir tasarruf tedbirlerine bahane olmamalı, aksine tasarruf tedbirlerinden uzak olmalı. Bu noktada mazeret kabul etmiyoruz, yerel basının yaşaması olmazsa olmaz düşüncesindeyiz. Ve bu konuda yoğun mücadelemiz her bakımdan sürecektir.”

YILMAZ KARACA: ANADOLU BASINI YOK EDİLİYOR

Kongrenin divan başkanlığını yapan Yılmaz Karaca Anadolu Ajansının son hali hakkında konuştu “ Türkiyede İstanbul İzmir Ankaradan sonra anadoluda iki tane yıldız var. Bir tanesi ZGC ve diğeri de Eskişehir Cemiyeti. 

Ülkede iline gazetecilere konut kazandıran bir cemiyet olma özelliğinde Zgc. 

Anadolu basını yok ediliyor. Televizyonlarımız, radyolarımız çok güç durumda. 3 yıl önce başlatılan gazetelerin birleştirilmesi hızla devam ediyor. Anadoluda gazeteler teker teker kapatılıyor. Tahminimce yıl sonuna kadar gazete sayıları 500e kadar düşecek. Yönetmenlikler çiğnenerek internet sitelerinde şartlar yerine getirilmiyor. Bugün eline telefonu alan herkes gazetecilik yapıyor. Tgf olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. İnternet sitelerinde kadrolar oluşturuldu ama çalışanlar işsiz. İnkansızlıklar nedeniyle ücret vermeden istihdam ediliyor bu insanlarımız. Çalışan arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu işsiz. Gazetecilerin maaş kartları kendilerinde değil gazete sahiplerinde duruyor. Çalışan gazeteciler mağdur. Gazetecilerin belediyelerde mecburiyetten çalışması köyü haber. Ajanslar gazeteciliği bitiriyor. Muhabirlere mutlaka haber yazma şartı konulmalı. 

Uydu bedelleri çok yüksek. Yerelde ulusal yayın yapan kanal sayısı düşüyor. Televizyonlara devlet destek vermiyor. 

Tabii ki en yoğun kongrelerimiz bu ay gerçekleşiyor. Bugün buradayız. Ekim ayında da Gazeteciler federasyonunun seçimi olacak. 

Zonguldak sosyal yönden çok zayıf. Merkezin görüntüsü kötü. Buranın daha güzel olmasını diliyorum. Gazeteciler şehrin güzelleştirilmesinde katkı sağlamalı” dedi

BURAK EROL: GAZETECİLİK MESLEĞİ ÖNEMLİDİR

 Saadet Partisi İl Başkanı Burak Erol “Basının durumu içler acısı. Gazetecileri önemsiyoruz. Bu kongrenin hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.

ÖZTÜRK: YALAN HABERLER BİZİ ÜZÜYOR

MHP İl başkanı Mustafa Öztürk “herkes eline telefon almış ve gazetecilik yapma peşinde. Zonguldak hepimizin. Bir şekilde ayağa kaldırmalıyız. Bunda en önemli etken gazeteciler. Bir ve beraber olmaşıyız. Çamur at izi kalsın politikası istemiyoruz. Bir gazeteci arkadaşımız üç gündür bana uyku uyutmuyor. Benim hakkımda yaptığı bir haberden dolayı. Kongremi Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

GAZETECİLER ZONGULDAK’IN GÜZELLİKLERİNİ YANSITMALI

AK Parti il Başkanı Mustafa çağlayan;

“Genel kurulun herkese hayırlı olmasını diliyorum. Gazetecilerden bir ricam var . Bizim şehrimiz çok güzeldir sadece ekeştirmeyin güzellikleri de yansıtın” dedi.

DEMİR: GENEL BAŞKANIM HAKAN YEŞİLİN SELAMINI GETİRDİM

Gmis genel sekreteri Tayfun Demir “Genel başkan Hakan yeşilin selamını getirdim. Gazetecilerin çok büyük dedteğini görüyoruz teşekkür ediyorum.” Dedi.

KARAVELİ: KES KOPYALA YAPIŞTIR GAZETECİLİĞİNDEN VAZGEÇİLSİN

İl genel meclisi başkanı Necdet karaveli yaptığı konuşmasında “biz saha da da gazeteci arkadaşlarımızla bir aradayız. Ama bir yandan da kes kopyala yapıştır hanercilik yapanlara da karşıyız. Zonguldakı daha güzel günler beklediğini düşünüyorum. ” ifadelerini kullandı.

 

ERDEM: ARANIZDAKİ ÇÜRÜK ELMALARI TEMİZLEYİN

Belediye başkanı Tahsin Erdem yaptığı konuşmada gazeteciliği önemsediğini ama her meslekte olduğu gibi gazeteciler arasında da çürük elmalar var diyerek“ genel kurul hayırlı uğurlu olsun. Söylenecek çok şeyi var basının. Meslek camialarında sadece basın değil birçok meslek dalında mutlaka bu tabiri kullanacağım. Her meslekte çürük elmalar var. Basın dördüncü kuvvettir. Burada asıl vatandaşın doğru haber alma hakkını yerine getirip getirmediğine bakmak lazım. Çok üzgünüm bu çürük elmaları yine yaratan biz siyasileriZ. Yerel adına konuşuyorum zonguldakın gerçekten geldiği seviye çok üzücü. Nüfusun 100binin altına düşmesini basın dikkate almadı. Benim kamudaki alanım kütlem devletin kamu yararıdır gerisi beni ilgilendirmez. Kimse benim masama tesbih bırakmadı bunuda eklemek istiyorum. Belediyecilik anlayışım hakkında yazılan hanerler kamuoyunda karşılık görmüyor. Hakkımdaki asılsız ve çirkin yazılar beni mağdur gösterdi. Bütün camialar bana destek oldu. Omuzlarımdaki yükün ağırlığının farkındayım benim önceliğim kamu yararıdır. Aranızdaki çürük elmaları ayıklayın. Bagajında hiç bir kirli çamaşırı olmayan bir adayım. 

Vatandaşın geleceğini harcayamazsınız. Benim en önemli projem tasarruf ben israfı önleyeceğim. Burası ağlama yeri değil ama vatandaşın geleceğini de harcamayız. Seçimden önce değiştirilen aydınlatma direklerinin faturası bana kaldı. 

Ben lafı uzatmayacağım kurulun hayırlı olmasını diliyorum” 

ZGC’NİN YENİ YÖNETİM ŞU ŞEKİLDE

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’nin yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

ZGC ASİL YÖNETİM KURULU

Hakan Çavuşoğlu

Seçkin Kırarslan

Hasan Atik

Ali Cinal

Onur Altındağ

Orhan Akyüz

Doğan Bostancı

Sermet Aksu

Davut Uyar

İsmail çelik

Ercan Demir

Aysun Doruk

Cüneyt Özfidan

Haydar Yağız

DENETİM KURULU ASİL

Yüksel Çimkeoğlu

Süleyman Şen

Özcan Çelik

ZGC ONUR KURULU

Şaban Yılmaz

Kenan Çavuşoğlu-Sami Dinç

Adnan Küçükvar- Cevdet Akgün

Şafak Erel- Mıhammet Karapınar

Ali Ceylan- İbrahim Necati Günay

Muzaffer Akgün

WebmasterWebmaster