GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-11-2022 16:00

Danışma Kuruluna o sözler damga vurdu! ‘Amelebirliği yönetimi elini biraz daha cebine atsın!’

Vali Mustafa Tutulmaz yaptığı konuşmada, Bartın'da meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren madencilere taziye dileklerini sundu.

Danışma Kuruluna o sözler damga vurdu! ‘Amelebirliği yönetimi elini biraz daha cebine atsın!’

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı Danışma Kurulu Toplantısı Zonguldak Öğretmenevi'nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mükerrem Ayçiçek, MHP İl Başkanı Varol Demirköse, TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, SGK İl Müdürü Erkin Avcı, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, GMİS Genel Teşkilatlama ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ve GMİS Genel Sekreteri Ertan Kaya ile Amelebirliği temsilci ve yöneticileri katıldı.

İstiklal Marşı okunmasının ardından Amelebirliğinin tanıtımını içeren slayt gösterisi gerçekleştirildi.

YÜCEL: AMELE BİRLİĞİ CUMHURİYETİMİZİN ANIT KURUMLARINDANDIR..

Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel' yaptığı konuşmada,. "Cumhuriyetin kurduğu ilk Sosyal Güvenlik kurumudur. Kurulduğu tarihten günümüze kadar gecen süreçde Amelebirliği sosyal politikaların içinde bulunduğu dönemin ekonomik ve siyasal koşullarından etkilenerek bugünkü özeliğini kazanmıştır. Sandığımız; 10 Eylül 1921 tarihinde yürürlüğe giren 151 sayılı ve “Ereğli Havza-i Fahmiyesi Maden Amelesinin Hukukuna Mütealik Kanunu” ile temelleri atılmış ve ilgili kanunun 4. maddesine istinaden 22 Temmuz 1923 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 2608 Sayılı Kararname ile kurulmuş Cumhuriyetimizin anıt kurumlarındandır." Dedi.  Amelebirliği başkanı Şenol Yğcel konuşmasında şunları ifade etti;

"Konuşmama başlamadan önce TTK Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen elim maden kazası sonucu hayatlarını kaybeden maden şehitlerimize şahsım ve kurumum adına bir kez daha Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.
Bir ülkenin gelişmişlik ve refah düzeyi o ülkenin sosyal güvenlik olanaklarının gelişmişliği ve yaygınlığıyla ölçülmektedir. Sosyal Güvenlik; toplumunun bütün bireylerine eşit olarak ekonomik bakımından ve sosyal açıdan güven altına alınmasını amaçlayan birbirleri arasında sıkı birlik ve uyum kurulmuş bir sistemler bütünü olarak tanımlanmaktadır.
Buradan bakıldığında Amelebirliği Cumhuriyetin kurduğu ilk Sosyal Güvenlik kurumudur. Kurulduğu tarihten günümüze kadar gecen süreçde Amelebirliği sosyal politikaların içinde bulunduğu dönemin ekonomik ve siyasal koşullarından etkilenerek bugünkü özeliğini kazanmıştır.
Sandığımız; 10 Eylül 1921 tarihinde yürürlüğe giren 151 sayılı ve “Ereğli Havza-i Fahmiyesi Maden Amelesinin Hukukuna Mütealik Kanunu” ile temelleri atılmış ve ilgili kanunun 4. maddesine istinaden 22 Temmuz 1923 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 2608 Sayılı Kararname ile kurulmuş Cumhuriyetimizin anıt kurumlarındandır.
Amelebirliği idari ve mali acıdan özerk ve tüzel kişiliğe sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir kuruluştur.
Sandığımız; Zonguldak Taş Kömürü Havzasında çalışan madencilerin çalışma koşularının düzenlenmesinde bir çığır açmıştır. Günümüze bakıldığında son derece doğal bir hakmış gibi görünen ancak o günkü koşularda emekçinin yaşamında devrim niteliğinde değişim sağlayan yenilikler getirmiştir. 
Bu kapsamda;
“İşçi yararı” diye kavramın ilk kez resmi belgelerde yer almasını,
Taş Kömürü havzasında Amele Koğuşları (pavyon) ve banyoların yapılmasını,
Zorla çalıştırılma ve angaryanın yasaklanmasını,
18 yaşından küçük çocukların ocaklarda çalışmasının yasaklanmasını,
Puantaj defterlerin tutulmasını,
Günlük çalışma saatlerinin belirlenmesini, 
Fazla mesai, taban ücretinin belirlenmesini, 
Eğitim zorunluğu gibi çağdaş iş hukukuna ait ilkelerin resmi belgelere sokulmasını,
Ücretsiz tedavi, iş yeri ve bölgelerde hastane, eczane ve tıbbi görevlileri buldurması zorunluluğun getirilmesini,
Tazminat hakkı gibi sosyal güvenlik kavramlarının resmi belgelere sokulmasını sağlamış ve ayrıca işçi-işveren ilişkilerini uygar esaslara göre düzenlenmesinde,
 Öncü bir kuruluş olmuştur. 
Amelebirliği; sosyal güvenlik, sağlık, sendika, iş güvenliği ve eğitim ile ilgili yasaların çıkarılmasına ve bu mevzuatlara esas ihtisas kurum ve kuruluşların kurulmasına kadar yukarıda bahsedilen işlemleri bir görev doğrultusunda yerine getirmiştir.
Kurumumuzun yönetmelik, yönerge tebliğ gibi mevzuatları günün koşullarına göre yeniden düzenlemiş ve bu günkü yapısıyla üyelerine;
Geçici İş Göremezlik Yardımı    
Öğrenim Yardımı  
Son Yardım 
İşkazaları Yardımları   
İşkazaları Malüliyet Aylığı  
İşkazaları Maluliyet Toptan Ödemesi
İşkazaları Haksahipleri Aylığı 
İşkazaları Öğrenim Yardımı 
Ödünç Para Yardımı  
Evlilik ve Doğum Yardımı
Gayrimenkul İkraz Yardımı 
 Misafirhane hizmeti 
gibi sosyal yardımlar sunan biriktirme ve yardımlaşma sandığı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Cumhuriyetin ilk sosyal güvenlik kurumu olan ve 22 temmuz 2023 tarihinde 100. yaşına girecek bu anıt kurumun tarihsel sürecine bakıldığında 2000 li yıllardan sonra ilimizin sosyal politikaları içinde fazlaca yer almadığını görmekteyiz. Temennim önümüzdeki yılda 100. yaşına girecek olan Amelebirliği’nin bilhassa gençlere tanıtılmasını sağlayacak ve gelecek kuşaklara ulaştırabilecek aktivitelerde bulunulmalı, biriktirmenin yanında asıl amacı yardımlaşma olan bu kutsal kurumu daha etkin, üretken ve verimli hale getirilmeli, ilimizin sosyal ve kültürel sürecinde de ön plana çıkarmalıyız.
Amalebirliği biriktirme ve yardımlaşma Sandığı organlarından biri olan Sandık Danışma Kurulu; sandığın son bir yılına ait yapılan tüm çalışmaları ve bir sonraki çalışma programını inceler ve sandığın işlevi ve hesapları hakkında önerilerde bulunur."
                 
GMİS GENEL BAŞKANI HAKAN YEŞİL;  6BİN YERALTI İŞÇİSİYLE TTK YAŞAM SAVAŞI VERİYOR

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan yeşil, "Üzülerek söylüyorum yine aynı senaryo aynı görüntü, amelebirliğinin asıl sahibi olan işçiler salonda yok. Bunu ben görev yaptığım dönemde de yaşadım şimdi de yaşıyoruz. Amelebirliği Cumhuriyet tarihinde kuruldu ve bu sandığı yaşatmak hepimizin görevidir. TTK 7300 işçi ile mücadele etmeye ve ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bunun 1.500 üstünde 6.000 tanesi yer altında. Türkiye Taş Kömürü kurumuna işçi alınması için bir mücadele içindeyiz. 6000 kişiyle ekonomiye katkı vermeye çalışıyoruz.
elimizdeki 6.000 içi ile ancak kömür ayakların %32'sini çalışabiliyoruz. Biz bu Kömür ayaklarımızın %32'sini değil %60'ını %70'ini çalışalım istiyoruz. Türkiye'nin dışarıdan ithal ettiği 39 milyon ton kömürün biraz daha azaltılmasını yurt dışına harcadığımız paraların bizde kalması mı istiyoruz.

VALİ MUSTAFA TUTULMAZ;, AMELEBİRLİĞİ YÖNETİMİ ELİNİ BİRAZ DAHA CEBİNE ATSIN..

Vali Mustafa Tutulmaz yaptığı konuşmada, Bartın'da meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren madencilere taziye dileklerini sundu.
Vali Mustafa Tutulmaz konuşmasında, 'Madencilik zordur, ve bunun bilincinde olarak hareket ediyoruz. Bu sandığın kurulması da bu zorluğun bir göstergesidir. Daha Sosyal Güvenlik kavramı piyasada yokken madencilik de ilgili bir sandığın bundan 100 yıl önce kurulması ve bugüne kadar devam ediyor olması çok önemlidir. Bunun şöyle bir ifadesi vardır devletimiz de böyle bir sandığı Sosyal Güvenlik Kurumu olmasına rağmen yani bir tarafta Sosyal Güvenlik Kurumu vardır bir tarafta bu sandığı da devam ettirmiş olması buraya verilen önemin bir yansımasıdır, bunu bu şekilde kabul etmemiz gerekir. Ve şu anda yapılan istişare toplantısının önemini de  kavramalıyız. Elde edilen birikimlerin iyi şekilde değerlendirmesi lazım ki hak sahipleri daha iyi şekilde yararlansın. Ben bugünkü toplantının hayırlı ve uğurlu olmasın diliyorum.

Bilhassa sosyal yardımlar anlamında yönetimin biraz daha elini cebine atmasını diliyorum.  Yapmak durumunda olduğunuz şehir içindeki yerle ilgili bir an önce karar verilerek ne yapılacaksa bunun yapılması ve ekonomiye kazandırılması açısından biraz daha hızlı hareket etmenizi özellikle tavsiye ediyorum. Bu sürüncemede kalmamalı Çünkü bunun ekonomik kazanımları ve ekonomik kayıpları büyük oluyor. onun için acele etmekte fayda var" dedi.

Toplantı verilen aranın ardından daha sonra devam etti.

EditörEditör