SİYASET
Giriş Tarihi : 28-11-2022 12:07

Bakan Bozdağ: 'Kadının güçlü olması demek Türkiye'nin güçlü olmasıdır'

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu İl ve İlçe İnsan Hakları Kuralları 1.Bölgesel Toplantısısında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Çok başarılı kadınların erkeklerle rekabete girdiğini görüyoruz. Kadınların önüne açan adımları attık. Türkiye de kadının güçlü olması demek Türkiye’nin güçlü olması demek” dedi.

Bakan Bozdağ: 'Kadının güçlü olması demek Türkiye'nin güçlü olmasıdır'


Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu İl ve İlçe İnsan Hakları Kuralları 1.Bölgesel Toplantısı Dedeman Otel’de yapıldı. 

Toplantıya, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Bakan Yardımcıları, Zekiriya Birkan, Hasan Yılmaz, Yakup Moğol, Akın Gürlek, Ceza ve Tefik evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Türkiye Eşitlik ve İnsan Hakları Kurumu Başkanı Muharrem Kılıç, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Kd.Alb Cezmi Yalınkılıç, Başsavcı Abdurrahim Alan, Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, Ak Parti İl Başkanı Muammer Avcı, MHP İl Başkanı Varol Demirköse, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü İsmail Hakkı Özölçer, Ak Parti Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, Ahmet Çolakoğlu ve daire müdürleri katıldı.

Türkiye Eşitlik ve İnsan Hakları Kurumu Başkanı Muharrem Kılıç, “Bizim doğal kurumsal İl ve ilçe özellikle insan hakları eylem planı sayın cumhurbaşkanı kabul ile paylaşılan ön görüşü doğrultusunda insan haklarının farkındalığı bölgesel nitelikte ilk toplantısı. İnsan hakları ihlalleri kötü muamele ayrımcılık ilgili özellikle İl ve ilçe kurumlarıyla hem organik hem yapısal anlamda ilişkimizi sorunları masaya yatırmayı amaçlıyoruz. Bu süre zarfında farkındalık arttırıcı yoğun şekilde devam ettik. İl ve ilçelerde. Kurumsal faaliyetleri kurumumuz tarafından sahiplenmesi bu sorunların ortaya koyulması kapsamında masaya yatırdık. Faaliyetlerin daha geniş ölçümle farkındalık çerçevesinde ortaya koyulması için bölgesel toplantıların gerçekleştirilmesi için bakanımızla planladık. İlk toplantıyı sizlerin huzurunda gerçekleştirmeyi ön gördük. Şimdi buna ilişkin sizlerle kurul üyelerimizle daha sorun alanlarını analiz raporu ortaya koymaya çalıştık. Sizlerden aldığımız görüşlerle sorun alanlarını ortaya koyduk. Göremediğimiz kör noktaları görmek istiyoruz. Sorunların tespiti önemli buna ilişkin yapıcı şekilde ortaya çıkabilecek var alan sorun alanlarını katkılarınızı almaya çalışacağız. Felsefe nedir amaç nedir bunun üzerinde durmak istiyoruz. İnsan hakları evrensel bir kavramdır. Dört bölge üzerinden bölgesel yapılanmaları görüyoruz. En tepede 1948’dr insan hakları merkezi insan hakları temelinde korunması amacıyla bir korunması amacına gidildi. Evrensek sözleşmeler oradan peşi sıra geldiğini görüyoruz. İlgili yasal kurum kanunu yasalardan bir tanesi”dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bugün Türkiye’mizin en güzel yerlerinden Zonguldak’ta ilkini yaptığımız İl ve ilçe insan hakları kurulu bölgesel toplantımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum.Madencileriyle işçi haklarıyla insan haklarıyla Türkiye’nin gündeminde bugün değil geçmişte de bu mücadeleyi Türkiye’de gelişmesinde her bir Zonguldak haklı kardeşlerimizin büyük rol oynamıştı. Ülkenin neresinde olsun onurlu bir birey olarak yaşanmasını gayret ve kararlıdır. Herhangi bir korku endişe duymadan nerede olursa olsun istifa de etmesini güvenli bir şekilde haklarını kullanmasını temin etmesini ana görevi. En önemli varlık nedeni Türk vatandaşları Türkiye de yaşayan her bir vatandaşı korku endişe yaşamasını hür ve güven içersinde sağlamak olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Türkiye bu konularda insan hak ve hürriyetleri konusunda ecdadamız Selçuklular da dünyaya örnek olan uygulamalardır. İnsan hakların kuralları insan. Haklarının yerelden korunmasını ayrımcılık hak ihlali karşı karşıya kaldığında kapısını tıklayabileceği yanı başında kurumdur. Ak parti olarak insan haklarının güçlendirilmesi maksadıyla hem anayasal düzeyde önem reformlara imza attık. Anayasa da Kadın ve kadın halları konusunda sıkıntılarımız var. Kadınlar ve erkekler arasında ki eşitsizlik pek fazla. Yasal tedbirler uygulamalar ortaya çıkabilir. Kadın hakları konusunda büyük bir reform. İstihdam da ki reform oranına baktığımız zaman geçmişten bugüne arttığını görüyoruz. Çok başarılı kadınların erkeklerle rekabete girdiğini görüyoruz. Kadınların önüne açan adımları attık. Türkiye de kadının güçlü olması demek Türkiye’nin güçlü olması demek. Zonguldak’ta Türkiye’nin her yerinde şikayetler geldiğini takdir edecek gereğini yapacaktır. Türkiye de sağlıkta başka alanlar da her alanda kişisel veriler var.Türkiye’de yurt dışına çıkış yasağını herkes koyabilirdi. 2010 öncesi Türkiye’sinde. Dedik ki bir suç soruşturması veya kavuşturması nedeniyle hakim karar vermedikçe hiç kimsenin yurt dışına çıkışı engellenemez. Burada da hakim kararı var ise engellenemez. Büyük bir reform geçirdik. Daha güvenceli şekilde uygulandık. Zaman zaman yaşanan sıkıntılar var. Türkiye yasakları kaldıra kaldıra bugünlere geldik. Dil üzerinde yasaklar vardı. Türkçe dışında konuşamazdı. 2012’ye kadar yasaktı. Annesi Arapça biliyor başka bir dil bilmiyor kendi de Arap olsa konuşamazdı. Bu yasağı da kaldırdık. Herkes anasıyla konuşabilir. Türk vatandaşı kendini istediği dilde savunabilir. Türkçe dışında kimse kendini savunmadı. Eğitim üzerinde ki yasakları da biz kaldırdık. Kadınlarda ki eşitliği hem lafla Hemde icraatta sağladık”diye konuştu. 

Ahmet ÇALIKAhmet ÇALIK

Kurucu