GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-11-2023 22:39

Avukatı olmayan şirket ve kooperatiflere para cezası

En az sermaye tutarı anonim şirketler için 250 bin liraya, limitet şirketler için ise 50 bin liraya yükseltildi

Avukatı olmayan şirket ve kooperatiflere para cezası

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’n 35/3 maddesi uyarınca;

“Esas sermayesi 250 bin TL’nin üzerinde olan anonim şirketler ile üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.

Kanunun bu maddesi emredici olup, aykırılığın ciddi yaptırımları vardır. Kanun, bu kurala aykırı davranmanın yaptırımını idari para cezası olarak belirlemiştir.

Şirketlerin veya kooperatiflerin avukat bulundurma zorunluluğunu ihlali halinde, Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilecektir.”

Cumhurbaşkanı Kararı ile...

24.11.2023 tarihli ve 7887 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 6102 sayılı Türk Ticaret kanunun 332 maddesinin birinci fıkrası ile 580 maddesinin ikinci fıkrası gereğince karar verilmiştir.

Anonim ve limited şirketlerin en az sermaye tutarlarında artışa gidildi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili hükmü uyarınca anonim şirketler için 50 bin lira olarak öngörülen en az esas sermaye tutarı 250 bin liraya, kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketlerde 100 bin lira olarak öngörülen en az başlangıç sermayesi tutarı 500 bin liraya yükseltildi.

Limited şirketler için 10 bin lira olarak öngörülen en az esas sermaye tutarı ise 50 bin liraya çıkarıldı.

Bu durumda Avukat bulundurma zorunluluğu alt limitin 5 katı tutar dikkate alınarak Anonim şirketlerde 1.250.000 TL oldu.

AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu konuyla ilgili bir açıklama yaptı ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a teşekkür etti.

WebmasterWebmaster