Sansürün kaldırılışının 115’inci yılı, Zonguldak’ta gazeteciler tarafından törenle kutlandı.

Basın Bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz, Zonguldaklı gazeteciler tarafından törenle kutlandı.

GÜNCEL - 24-07-2023 11:03

Sansürün kaldırılışının 115’inci yılı kutlandı 

Sansürün kaldırılışının 115’inci yılı nedeniyle Zonguldak Valiliği önünde çelenk töreni düzenlendi. Törene; Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Başkanı Derya Akbıyık, Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı (KGD) Mustafa Emen ve yönetim kurulu üyeleri ile kentte yayın hayatını sürdüren gazeteciler katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu; İstiklal Marşı okundu. 

Ardından günün anlam ve önemine ilişkin açıklamayı Başkan Emen ve Akbıyık yaptı. 

EMEN; “HİÇBİR ARKADAŞIMIZIN İŞSİZ KALMASINI İSTEMİYORUZ”

 

Başkan Emen, günün anlam be önemine ilişkin yaptığı konuşmada: “Basında sansürün kaldırılısının yol dönümünde gazetecilerle birlikteyiz. Gazetecilerin içinde bulunduğu durumu hep beraber biliyoruz. Maalesef ben bunu bir çöküş olarak adlandırıyorum. Arkadaşlar ellerinden gelem gayreti gösteriyorlar. İnternet yasasına göre Eylül ayında ilan alan gazeteler belli olacak. Buna göre işten çıkarmalar gündeme gelebilecek. Hiçbir arkadaşımızın işsiz kalmasını istemiyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

AKBIYIK; “BÜYÜK ZONGULDAK ANA HEDEFİMİZ”

Başkan Akbıyık da, sansürün kaldırılışını kutlayarak, Zonguldaklı yetkililere seslendi. Akbıyık; “Değerli meslektaşlarım bugün 24 Temmuz basın bayramı ve sansürün kaldırılışının 115. yılını kutluyoruz. Bugün aslında bizler için ana konu büyük Zonguldak hedefimizdir. Küçülen Zonguldak değil. Büyüyen Zonguldak hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Küçülen Zonguldak kimsenin menfaatine, yararına ve faydasına değildir.

Zonguldak içinden iki il çıkarmıştır. Bir üçüncüsüne müsaade etmeyeceğiz, etmemeliyiz. Bu konuda yapılan girişimleri sözlü, sesli, görüntülü veya yazılı açıklamaları da esefle karşılıyoruz. Zonguldak ekonomik olarak eğer içinden çıkan illerle bağı ortadan kopmuyorsa, hatta artarak ekonomik sosyal ve kültürel bağlar daha da güçlenerek artıyorsa, o zaman bu geçmişte yapılan siyasi hatalar zinciri de düzeltilmelidir.

Zonguldak içinden iki il çıkarmıştır, Bu iki il çıkarken o dönem susan, hatta bölünmeye destek veren siyasetçiler kadar, o dönemin yerel basında görevli bazı meslektaşlarımızda bu konuda suçludur. Gelecek nesle bizlere kötü bir miras bırakmışlardır. Güçlü ve büyük Zonguldak’ı koruyamamışlardır. O siyasetçiler ve o dönemli bazı meslektaşlar nerededir? Zonguldak’ta olmadıklarını biliyoruz.

Büyük Zonguldak hedefinde Ereğli ilçemizin de sözde olsa bile il olma hezeyanını da büyük üzüntü, hayal kırıklığı ile karşılıyoruz ve şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu girişimin içinde Zonguldaklı  olmayan, Ereğlili olmayanların olmasını da ilimize yapılmış bölücülük olarak addediyoruz.

Zonguldak artık Zonguldaklılar ile birlikte yol alacaktır. Zonguldak bilincini, özünü ve ruhunu hissedenler şehrin de kaderini ortak bir birliktelik ile yürüteceklerdir. Zonguldak’ı Zonguldaklılar yönetecektir. Zonguldak’ta yaşayan herkes, kökü nereden gelirse gelsin, bizim gözümüzde, gönlümüzde, kalbimizde, Zonguldaklıdır.

Bu ruh ve bilinç Ereğli, Alaplı, Çaycuma, Gökçebey, Kozlu, Devrek ve Kilimli içinde geçerlidir. Zonguldak’ı ve ilçelerimiz bizlerin ayrılmaz parçasıdır. Bu anlamda Ereğli ilçemiz bizlerin kalbidir.

Yakında Ereğli ilçemizin önünden KDZ.  İbaresini kaldırıp, Zonguldak / Ereğli olarak anılmasını sağlayacağız.

Büyük Zonguldak hedefi hepimizin ortak çaba ve gayreti ile gerçekleşmelidir. Büyük Zonguldak hedefinde yerel basın olarak üstümüze düşeni sonuna kadar yapacağız, yapmaya da devam edeceğiz.

Büyük Zonguldak gelecek adına güçlü yerel basın olmamız içinde olmazsa olmazdır.

 

SANSÜRÜN KALDIRILIŞININ 115’İNCİ YILI

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti ( ZGC)  olarak 24 Temmuz basın bayramını ve sansürün kaldırılışının 115. Yıldönümünü kutluyoruz. Güçlü medyanın ifade özgürlüğünün teminatı olduğunun altını çizmek istiyoruz.

 

“GAZETE VE GAZETECİLER YAŞAMALI” 

Zonguldak yerel basını olarak, ülkemiz geneli olmak üzere, yerel basınımızda yeni farklı teknolojik ve farklı yayımlara sahne oluyoruz. Yeni çıkan internet haber sitesi yasası ile vasıflı yazılı gazetelerimizin internet haber sitelerinin merkezde ve ilçelerimizde kurumsal vasıflı hale geldiğini görüyoruz. Bu durumunda işsiz gazeteci meslektaşlarımıza yeni iş olanakları da sağladığını biliyoruz. Bunu da memnuniyetle karşıladık. Hatta bir ara işsiz gazeteci kalmadığına bile şahidiz. Bununla birlikte yazılı basın adına Zonguldak ve Ereğli ilçemizde ki resmi ilan adına birleşmeler ve ortak alınan yayın çıkma faaliyeti adına tabi ki tasarruf tedbirleri ve yazılı basının devamı ve yaşaması adına önemlidir. Bu tedbir ve tasarrufları yaparken işverenimizi yaşatırken, güçlü hale getirirken, işsiz gazetecimiz kalmaması adına da ortak bir mücadeleyi kararlılıkla yürütmeliyiz. Bu konuda gazete imtiyaz sahipleri ve bizler gazeteci örgütleri sorumluluk içerisinde yol almalıyız. Gazeteciler kanat önderidir. Kanat önderinden ilimiz yoksun olmamalıdır. Her bir gazeteci ayrı bir değerdir, önemlidir. Bu açıdan yazılı basın vasıfsız olarak da yaşamalıdır, yayını sürdürmelidir. Yazılı basının devamı da artarak sağlanmalıdır. Bu günlük olur, haftalık olur veya çeşitli yayım politikaları le yazılı basın desteklenmelidir. Teşvik sağlanmalıdır. Gazeteler ve gazeteciler yaşamalı.

 

BAŞKAN AKBIYIK’TAN BASIN KARTI AÇIKLAMASI 

Zonguldak yerel basınında birçok meslektaşımız Cumhurbaşkanlığı iletişim daire başkanlığının kurumsal nitelik de geçerliliği olan basın kartına ZGC’nin de katkıları, girişimleri, destekleri ve öncülüğü ile sahiptir. Zonguldak’ta kriterlere uyan tüm meslektaşlarımızın basın kartı almasının önemle üzerinde duruyoruz. Ayrıca meslekte devamlı ve sürekli 18 yılı dolduran tüm meslektaşlarımızın da sürekli basın kartı almasının gereğini önemle belirtiyoruz. Basın kartı sahip olunması ile ilgili sorunlar yaşayan meslektaşlarımızın da sorununun çözümü adına takipçisi olmayı sürdüreceğiz. İlk ve orta öğretim eğitimi mezunlarına af getirilmesi için geçmişte ki tekrarı örneği adına taleplerimiz devam etmektedir Basın kartı sahiplerinin yıpranma payından yararlanması çok önemlidir, yıpranma payının alanının genişlemesi adına çalışmalarımızda sürmektedir.

 

“TV VE RADYOLARA DESTEK SAĞLANMALI”

Kamu spotu yayımları ücretlenmeli. Televizyonlar ve radyo yayımlarına da ilan ve reklam desteği sağlanmalıdır. Kamu spotlarının ücretli hale gelinmesi sağlanmalıdır. Uydu yayımlarının daha düşük düzeyde ücretlendirilmesi gerekmektedir. İllerde televizyon yayınlarının nüfusa oranla fiyat tespiti yapılmalıdır. Televizyonlara ve Radyolara devlet desteği ve teşvikleri maddi ve manevi sağlanmalıdır. Televizyonlar kapanmasın, radyolar yaşasın.

 

“İNTERNET HABER SİTELERİ İLE İLGİLİ EK DÜZENLEME YAPILMALI”

Kurumsal, vasıflı İnternet haber siteleri ile ilgili yeni gelen yönetmelik çerçevesinde tıklanma ve görüntülenme adına yeni düzenlemeler yapılması çok önemlidir. İllerin nüfusuna oranla getirilen kriterler BİK Genel kurulunca yeniden gözden geçirilerek yönetim kurulunun da öngörüsü ile tıklanma ve görüntülenme adına verilen rakam saylar azami oranda düşürülmelidir. Asgari kadro ise sayı olarak adeti bir tık olsa bile azaltılmalıdır. Bugün adına 412 rakamında olan gelecek adına sayının daha da yükseleceğini tahmin edersek, internet haber sitelerinin de resmi ilan almasının devamlılığı sağlanmalıdır.

Resmi ilan ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlar adına aracılık ilanlarının da artmasını sağlamamız önemle gerekmektedir. Bu konuda illerde cemiyetler olarak aktif görev üstlenmemiz gerektiğine inanıyoruz.   

 

“HABER AJANSLARI MOBİL DEĞİL KALICI SİSTEME DÖNSÜN”

İlimizde bulunan haber ajanslarının daha aktif ve faal olmasını talep ediyoruz. Geçmişte çok fonksiyonlu haber ajansları abonelerine çok farklı ölçülerde çoklukla özel haber akışı sağlıyordu. Bugün haber ajansı bürolarının bile olmadığına ve bulunmadığına üzülerek şahit oluyoruz. Mobil sistem hemen her yere sirayet emiş durumda ve konumda. Kamu ve özel tüm haber ajanslarımızın kalıcı yerlerinin olmasına ve kadrolarının da daha da genişletilmesini istek ve talep ediyoruz. Küçülme ve tasarrufa varız, ama görevimizi de eksiksiz ve hakkaniyetle yapma adına daimi kadroların hiç olmazsa tek kişiye bağlı kalmaması gerektiğine inanıyoruz.

Yerel yönetimlerin ve tüm kamu kurum ve kuruluşların basın bürolarının olduğunu biliyoruz. Basın halkla ilişkiler müdürlüklerinin bile var olduğunu görüyoruz. Ama nedendir bilinmez özellikle yerel yönetimlerde basın bürolarında ve basın müdürlüklerinde gazetecilik vasfı taşımayan amatör isimlerinde olduğunu görüyoruz. Bu dediğimize kamu kurum, kuruluşlarda ve özel devasa  ölçekli bazı kurumsal firmalarımızda dahildir.

Ülkemize iletişim fakültelerinden her yıl binlerce gencimiz mezun oluyor. Zonguldak’ta iletişim mezunu meslektaşlarımız var. Bunlar arasında uygulama adına sahada çalışanlar, basın halkla ilişkiler okuyan, yüksek lisansı olanlar ve meslekte sahada çalışan deneyimli gazetecilerimiz yüksekokul veya dengi mezunlar da değerlendirilebilir. Zonguldak basınında çok profesyonel gazetecilerimiz vardır. ZGC olarak bu konuda öncülük etmeye hazırız, yetkilileri ve ilgilileri de sorumluluk adına göreve davet ediyoruz.” dedi.

Günün Diğer Haberleri