Hariciye İşçileri Madenci Anıtı'nda toplandı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’ya bağlı 100’e yakın hariciye işçisi ücret eşsizliği nedeniyle haklarını savunmak için Merkez Atölyesinde başlayarak, madenci anıtına yürüdü.

GÜNCEL - 05-05-2023 22:29

İşçiler, ‘TÜİS şaşırma sabırlımızı şaşırma’ şeklinde sloganlar atarak, TÜİS’e seslendi. 

 

Konuyla alakalı açıklama yapan Üzülmez Şube Başkanı Sefer Karakabak, "Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) 30’uncu Dönem, Maden Teknik Arama Kurumu’nda (MTA) ise 20’nci Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, Türk-İş Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ile hükümet arasında devam etmektedir.

Sendikamızın örgütlü olduğu TTK ve MTA’da çalışan işçiler, sürecin haklı taleplerinin karşılanarak sonuçlanmasını beklemektedir.

Toplu İş Sözleşmesi’nde bilindiği gibi TÜRK-İŞ, 700 bin kamu işçisi adına çerçeve protokolü için 15 bin lira taban ücret ve ilk 6 ay yüzde 45 zam artı yüzde 15 refah payı talep etmiştir.  

Hükümetin son teklifi ise taban ücretin 12 bin lira, zam oranının ise refah payı dahil yüzde 40 olmasını teklif etmiştir. TÜRK-İŞ ise bu teklife olumsuz yanıt vermiştir.

Hükümetten yeni bir teklif sürecindeyiz. Hükümetin sessizliği 700 bin kamu işçisini huzursuz etmektedir.

Bizler, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28’nci Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesi sürecin işçilerin talepleri karşılanarak sonuçlanması talebimizi buradan yüksek sesle bir kez daha haykırıyoruz.

Hükümetin, 700 bin kamu işçisini görmezden gelmesi kabul edilemez.

TALEPLERİMİZİ TOPLU SÖZLEŞME TASLAĞINDA BELİRTTİK

TTK ve MTA işçileri olarak sorunlarımızı Toplu İş Sözleşmeleri taslağında belirttik.

Sendikamız, Genel Başkanımız Hakan Yeşil ve Genel Merkez Yöneticilerimiz nezdinde sorunların çözümü için Ankara’da yoğun bir mesai içerisindedir.

Sendikamızın yetkili olduğu TTK ve MTA’da çalışan işçilerimizin 3 maddede haklı talepleri bulunmaktadır.

Birincisi; TTK’da yerüstünde çalışan işçilerimiz ile MTA’da çalışan işçilerimizin ücretlerinin iyileştirilmesi, ücret dengesizliğinin ortadan kaldırılması

İkincisi; Yeraltında ki ücret grupları arasındaki ücret farkının yeniden düzenlenmesi

Üçüncüsü; yerüstü lüzumlu halde çalışan işçilerimizin haklı taleplerinin yerine getirilmesi

Bu 3 başlıkta toplanan, işçilerimizin haklı talepleri karşılanmayacak talepler değildir.

Bu taleplerimizin biran önce karşılanmasını beklemekteyiz.

700 bin kamu işçisiyle birlikte olan, Türkiye’nin ekonomisine katkıda bulunmak için yerin metrelerce altında çalışan biz madenciler ve Türkiye’nin dört bir yanında çalışmalarıyla Türkiye’nin yüzakı MTA işçileri, sorunlarının çözümü noktasında hükümetten somut bir adım beklemektedir.

 

Günün Diğer Haberleri