EKOLOJİK OKURYAZARLIK EĞİTİMİ

Zonguldak'ta Gençler Sürdürülebilir Bir Geleceğe Adım Attı

GÜNCEL - 14-11-2023 16:27

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarının önemli bir rol üstlendiği bir dönemde, Sivil Yaşam Derneği (SİYAMDER), 12 Kasım 2023 tarihinde Zonguldak'ta gerçekleştirdiği Ekolojik Okuryazarlık Eğitim Modülü ile gençlerle buluştu.

İklim krizine dikkat çekmek ve gençlerin çevre bilinçlerini güçlendirmek amacıyla düzenlenen eğitim modülü, 16-29 yaş arasındaki gençlerin katılımıyla gerçekleşti. SİYAMDER'in Ekolojik Okuryazarlık Eğitim Modülü, eğitmen Elif KARLITEPE tarafından Farabi Genç Ofis'te sunuldu. Eğitim, yaşam döngüsü analizi, sürdürülebilir kalkınma amaçları, küresel sözleşmeler ve iklim krizi gibi konuları kapsayan içeriğiyle 35 kişi tarafından ilgiyle takip edildi.

Eğitmen Elif KARLITEPE, “Daha yaşanılabilir bir dünya için değişimi önce kendimizde başlatmamız gerek.” diyerek, ekolojik farkındalığın bireyde başlaması gerektiğine vurgu yaptı. Katılımcılar, edindikleri deneyimleri çevrelerindeki kişilerle paylaşarak bu farkındalığı daha da genişletebileceklerini ifade ettiler.

 

SİYAMDER, iklim krizi konusundaki farkındalığı artırmayı ve gençlerin küresel sorunlara çözüm üretebilecek düzeyde bilgi sahibi olmalarını amaçlayan bu eğitim modülünü düzenli aralıklarla farklı illerde sürdürmeyi planlıyor. Öğrenmede kalıcılığı artırmak amacıyla yaygın eğitim tekniklerinin kullanıldığı bu modül, Zonguldaklı gençlerle 4 oturumda 8 saatte tamamlandı.

SİYAMDER'in genel başkanlığını Hakan Ekinci yaparken, Zonguldak Yerel Kurulu'nun başkanlığını Kübra Üstünyer üstleniyor. İklim krizine karşı eylemde bulunmak isteyen gençler, SİYAMDER Zonguldak Yerel Kurulu ile iletişime geçerek eğitim modülü hakkında detaylı bilgi alabilir ve 'Daha yaşanılabilir bir dünyanın inşasına katkı sağlama' hedefine ortak olabilirler."

Eğitim boyunca dijital araçlardan da yararlanıldı. Katılımcılar, sürdürülebilirlik konularındaki içeriklere dijital platformlar üzerinden erişerek interaktif bir öğrenme deneyimi yaşadılar. Bu yaklaşım, hem kaynakların daha etkin kullanılmasına hem de sıfır kağıt tüketilmesine katkı sağladı.

Katılımcılar, eğitim sonunda çevrim içi ortamdan aldıkları sertifikalarla başarılarını belgeledi. Bu yöntemle, geleneksel kağıt belgelendirmenin yerine geçen dijital sertifikalar, katılımcılara daha hızlı ve çevre dostu bir belgeleme süreci sunarak eğitimin çevresel etkisini en aza indirdi.

Günün Diğer Haberleri