BİZDEN SONRA TERZİLİK MESLEĞİ KAYBOLACAK

Çıraksızlık nedeniyle terzilik mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

GÜNCEL - 18-02-2023 13:43

Zonguldak'ta 40 yıldır terzilik mesleği ile uğraşan Murat Azman, meslekte çırak yetişmemesinden dert yandı.

Derdini kimlik verinin yok olma sürecine girdiğini ifade eden Murat,"şu anda elbise dikmiyoruz sadece tadilat yapıyoruz kazandığımız parayla yanımızda eleman çalıştıramıyoruz ve dolayısıyla çırak yetişmiyo"r ifadesini kullandı.

Metin geleceğin işler acısı olduğunu ifade eden terzi Murat Azman şunları söyledi:

"Şu anda biz terzi esnafı olarak elbise dikmiyoruz sadece tadilat yapıyoruz. Pantolon etek ceket bu tür giyim malzemelerini diktiğimiz Yok bunların sadece tadilatlarını yapıyoruz. Bu yüzden mesleğimiz artık eskisi gibi değil.Devir değişiyor ve insanlar sadece mağazalarda hazır giyim alıyor belli bir süre sonra bir de tadilatlarını yaptırıyorlar. Kendimiz normal dikiş dikmiyoruz..

Yanımızda eleman yok, çırak yetişmiyor. Bizden sonra bu işi yapacak olan kimseler de yok artık. Çünkü masraflar çok ağır ve kazandığımız az parayla yanımıza eleman çalıştırmak imkansız gibi bir şey.

Terzilik mesleğinde bizler son nesiliz ve bizden sonra gelecek olan bir eleman yok. O yüzden terzilik mesleğinin geleceği i işler acısı.

İnşallah iyi olur ve daha da iyi sonuçlara varırız

Bu mesleğin devamı için insanların bizim yanımıza yetişip öğrenmesi gerekiyor. 

Bu mesleğin devamı için Bizim bol bol dikiş dikmemiz gerekiyor

Şu anda sadece tamirat yapıyoruz bu da bize fazla kazandırmıyor.

Meslek lisesindeki konfeksiyon ve giyim bölümündeki öğrencilerin bir temeli yok onların etrafından başlaması lazım. Masanın üstüne serip kesin yapıp pantolon dikmek için aradan bir 12 13 yıl geçmesi gerekiyor öyle kolay değil berberlik gibi değil bu meslek 2 senede belki usta olabilirsin berberlikte ama terzilikte olamazsın.

Şu anda gideyim yanımızda çırak yetişmiyor. Çünkü biz onlara istedikleri haftada zaten veremeyiz mümkün değil. Bundan sonra terzi kolay kolay yetişmez'

 

Günün Diğer Haberleri